Lajme/Nyheter

Unioni i Shoqatave Shqiptare në Suedi

Albanska Föreningars Union i Sverige

Kvarteti "Collegium Musicum"

UNIONI I SHOQATAVE SHQIPTARE NE SUEDI

ALBANSKA FÖRENINGARS UNION I SVERIGE

Box 8009

200 41 Malmö

mob. 070 - 3464642,

e-mail: info@kosalbunionen.se,

www.kosalbunionen.se

 

Qerim Kryeziu:

e-mailat: qerim.kryeziu@telia.com

qerim.kryezi@du.astorp.se

 

Mob: 070-4979392, 070-6805654

FTESË

 

Të nderuar Krijues letrarë e muzikorë,

Të nderuar veprimtarë dhe dashamirë të krijimtarisë letrare dhe muzikore

 

Unioni i Shoqatave Shqiptare në Suedi, i ftontë të gjithë Krijuesit letrarë dhe ata muzikorë, që të marrinë pjesë në Festivalin e XVI të Poezisë dhe Muzikës Krijuese Shqiptare në Diasporë.

Në bazë të vendimit të Kryesisë së Unionit, Festivali do të mbahet në Malme, me 06 tetor 2018 duke filluar në ora 17.00.

Salla se ku do të mbahet Festivali është:

Druid Orden, Västergatan 3-a, Malmö.

Në këtë manifestim të rëndësishëm kulturor, i vetmi i këtij lloji në tërë diasporën shqiptare, do të prezentohen krijuesit letrarë dhe ata në lëminë e muzikës që jetojnë dhe veprojnë jashtë atdheut.

Në Festival , do të ftohën edhe mysafirë nga Kosova, Shqipëria dhe Maqedonia, si dhe krijues suedezë, danezë, norvegjezë e të tjerë.

Edhe sivjet, sikurse edhe herave të tjera do të kemi mysafirë eminentë nga Ministria e Kulturës, nga ministria e Diasprës dhe ajo e Arsimit.

Do të kemi edhe përfaqësues nga Shoqata e Shkrimtarëve të Kosovës.

Sikurse edhe në vitet e kaluara, Festival do të fillojë me promovimin e librave të botuara Brenda dy festivaleve. Autorët që kanë libra të botuara gjatë kësaj periudhe dhe që dëshirojnë të bëjnë promovimin e tyre gjatë festivalit, luten që të na informojnë me kohë.

Këshilli organizativ i Festivalit, qysh tash ka filluar të bëjë pranimin e punimeve konkurruese.

Prandaj lusim krijuesit që do të marrin pjesë në Festival, të paralajmërojnë pjesëmarrjen me dërgimin e punimeve.

Punimet tuaja që do të konkurrojnë, (së paku 2 poezi),duhet t´i dërgoni në afatin e caktuar, përkatësisht deri më 15 shtator 2018.

Së bashku me punimet konkurruese, Ju lutemi, të na dërgoni edhe biografinë tuaj të shkurtër dhe një fotografi tuajën.

Këto mund t´ i dërgoni në këto adresa: info@kosalbunionen.se ose qerim.kryeziu@du.astorp.se

qerim.kryeziu@telia.com

Këshilli Artistik i Festivalit, do të bëjë përzgjidhjen e poezive të paraqitura, të cilat i përcillen Jurisë së Festivalit.

Poezitë duhet të kenë cilësi artistike dhe estetike, kurse në bazë të kritereve të Festivalit, Juria do të ndajë këto shpërblime:

Për poezi e muzikë:

Vendi i Parë - 2.000 kr suedeze

Vendi i Dytë - 1.500 kr suedeze

Vendi i Tretë - 1.000 kr suedeze

Do të ndahen edhe shpërblime të tjera si dhe mirënjohje e lavdata publike nga ana e organizatorit si dhe institucione tjera kulturore.

Do të ndahet edhe cmimi special i Festivalit.

Për çdo informatë, lidhur me festivalin, mund të kontaktoni organizatorët, në këta numra te mob: 070-3464642, 070-4979392, 070-6805654.

Ju lutëm, Poezitë me një foto dhe bigrafin tuaj të shkurtër, na i dërgoni në e-mailet e shënuara më lartë.

Ata që përmes telefonave – mobilave do të na kontaktojnë nga shtetet tjera, jashtë Suedisë do të përdorin prefiksin 0046 dhe numërat e mob të shënuar më lartë duke hequr 0 e parë, psh: 0046-703-464642.

Duke pritur përgjigjen Tuaj, vëllazërisht Ju përshëndesim!

Malmë, 20 qërshor 2018

Kryesia e Unionit të Shoqatave Shqiptare në Suedi

Kryetari,

Mr. Fil. Sadulla Zendeli – Daja Nismëtari dhe ideatori I këtij festivali,

Ahmet Bella, kompozitor dhe muzikolog

 

ALBANSKA POESI & MUSIKFESTIVALEN I DIASPORA

 

Albanska Föreningars Union i Sverige, är en rikstäckande organisation för albanska kulturföreningar i Sverige.

 

Unionens huvudsakliga uppgift är att samordna- koordinera gemensamma aktiviteter, evenemang, festivaler, utbildningar, vi vill bidra till innehålsrikverksamhet och därmed skapa en lättare integrering i detta nya hemlandet.

 

Årets Festivaltema är: ” Kultur som en väg till närmande i ett mångkulturellt samhälle ”.

 

Albanska Poesi & Musikfestivalen i Sverige är den största konstnärliga kulturrika händelsen bland albanerna i diaspora.

 

Syftet med Poesi & Musikfestivalen i Diaspora:

 

Syfetet med Festivalen är att framföra albansk Poesi och komponerande – konstnärlig Musik inför en publik som är mycket intresserad av dessa kulturgenrer.

 

Genom detta kulturevenemang, kommer säkerligen att skapas många nya kontakter mellan dessa poeter och musiker som kommer att närvara och medverka under Festivalens dag. Syftet är också att bekanta dessa poeter och musiker samt alla närvarande med albansk poesi och musik.

Medverkande på Festivalen:

 

På Festivalen medverkar poeter och musiker ( tonsättare ), unga, kvinnor och män från hela den albanska diasporan. Vi kommer att inbjuda även svenska poeter och musiker samt andra nationaliteter som medverknde eller gäster. Poeter & Musiker ( tonsättare ), från helmalndet Kosovo, Albanien och Mekedonien kommer också att medverka.

 

Festivalen har en tävlande karaktär och för bästa skriven poesi och komponerat musik, kommer periser att delas ut.

 

Festivalen är ett utmärkt tillfälle för dessa grupper ( poeter och musiker – tonsättare ), att mötas och bekanta sig med varandra samt knytta kontakter.

 

Vårt moto är, att genom kulturverksamhet, bevara vårt språk, identitet och tradition, skappa vänskapliga kontakter och goda relationer med andra människor och grupper i samhället, utveckla samrabetet samt bygga broar mellan våra hemländer.

 

Albanska Poesi & Musikfestivalen i diaspora, är en unik kulturhändelse i hela den albanska diasporan.

AB

 

Malmö den 20 juni 2018.

Pildammsteatern 24/6 19:00-20:30

Den legendariska folkmusikgruppen Tirana Folk från Albanien får dig att både vilja dansa och sjunga med. Melodierna är ofta bedövande vackra, inte sällan med ett stråk av melankoli. Albanien må vara litet till ytan, men är en kulturell stormakt när det gäller konst, folkmusik och dans. Ett kulturarv som tyvärr alltför sällan visas upp i andra länder och riskerar att falla i glömska. Det vill Sommarscen ändra på.

 

I 40 år har den prisbelönta gruppen burit fram landets musiktradition, inspirerad av naturen, förälskelsen och kärleken till det bergiga landet.

 

För att göra detta till en helkväll i Albansk kultureufori inleds aftonen med att fyra av dansarna som medverkar på konserten visar upp Albansk dans och musik redan en stund innan den officiella starttiden.

 

Presenteras i samarbete med AKF Tirana och Albanska föreningen i Malmö.

 

Medverkande

 

Bujar Çiҫi: sång

Reshit Boka: sång och gitarr

Vani Rushiti: klaviatur

Ilir Sula-Klarinettist, Vojsava Alia: sång

 

Dansare

 

Xhuljana Kodra

Ari Metani

Aldo Aliaj

Eralba Demiri.

 

Grupi legjendar muzikor, interpretues i këngëve dhe valleve popullore shqiptare TIRANA FOLK, të bën që ti shoqërosh duke kënduar dhe kërcyer me ta. Meloditë janë shpesh shumë të bukura, por kanë edhe një vijë melankolike. Shqipëria është e vogël nëse e marrim nga sipërfaqja, por përsa i përket artit përfaqson një pasuri të madhe kulturore në muzikë dhe valle popullore.

 

Një trashëgimi kulturore që me keqardhje e themi, shumë rrallë na shfaqet në vënde të tjera duke rrezikuar të harrohet. Sommarscennen do ta ndryshojë këtë fakt. Grupi TIRANA FOLK i vlerësuar me shumë cmime ka përcjellë traditën muzikore shqiptare inspiruar nga natyra, dashuria për jetën dhe vëndin e bukur malor.

 

Katër të rinj vallëzojnë gjatë mbrëmjes për ta bërë atë një mbrëmje euforike të kulturës shqiptare. Grupi do jetë i pranishëm me 24/6, në mbrëmje, ora 19.00 në teatrin veror të parkut Pildam në Malmö. Merrni miq e shokë, të gjithë ata që e pëlqejnë muzikën shqiptare, dhe ejani të këndoni e kërceni bashkë me grupin që na nderon në këtë mbrëmje. Le ta kthejmë koncertin në një festë të bukur të të gjithëve!

 

Rita Cifliku

NJOFTIM:

Ju njoftojmë se Universiteti i Umeås do të startojë më një program të Ri, që quhet "Kulturanalysprogrammet"

Për më tepër informata në lidhje me këtë program mund të lexoni tekstin në vijimë.

Për cdo info mund të kontaktoni edhe Administratën e Unionit.

Suksese

 

 

2018-05-23

 

Hej!

 

Vi vill informera om en utbildning vid Umeå universitet som heter Kulturanalysprogrammet och som kan vara intressant för medlemmar i er förening/organisation. Kulturanalysprogrammet är en bred utbildning inom kultur och samhälle med många möjligheter på arbetsmarknaden. Våra tidigare studenter är verksamma inom offentlig och privat sektor med frågor som rör mångfald, integration, likabehandling, jämlikhet, funktionsvariation och jämställdhet. Vissa arbetar inom den sociala eller kulturella sektorn. En del startar egna företag. Några forskar.

 

Vid senaste utvärderingen av UKÄ (Universitetskanslerämbetet) fick Kulturanalysprogrammet högsta betyget Mycket hög kvalitet.

Mer information om Kulturanalysprogrammet finns på:

https://www.umu.se/utbildning/program/kulturanalysprogrammet/

 

Se också de nuvarande kulturanalysstudenternas egen hemsida!

http://www.somkulturanalytiker.se

 

Informationsblad för spridning:

Se pdf längst ner i brevet.

 

 

Hör gärna av dig om du har frågor!

 

Med vänliga hälsningar,

 

Bo Nilsson, Programansvarig

e-post: bo.nilsson@umu.se

Tel: 090-786 99 62

 

 

 

2018-05-18

 

Me kënaqësinë më të madhe, sot po startojmë me faqen e internetit të Unionit tonë.

Ju, të ndëruar, do të keni mundësi të njifeni më afër me aktivitetet dhe veprimtarit tona dhe së bashku me juve dhe shoqatat tona do të organizohën dhe realizohën në të ardhmën. Gjithështu, ju lusim që të na informoni mbi aktivitet tuaja që të kemi mundësi për të i paraqitur në faqen tonë.

 

Det är med stor glädje vi idag lanserar vår nya hemsida, förhoppningsvis är den mer överskådlig och arbetet med att utöka med intressant material.